Tragédia: virslitől fulladt meg egy kisgyermek

Sajnálatos tragédia történt a karácsony előtti napokban:

..."édesanyja kezei között fulladt meg a hároméves Dorián"
Magyarországon sajnos ez nem egyedi eset, évente 40-45 félrenyelés, fulladás okozta haláleset következik be 4 év alatti gyermekek körében, aminek nagy része megelőzhető lenne, ha a szülők tudnák, hogy mit kell tenni megelőzésképpen, illetve tisztában lennének a szakszerű elsősegélynyújtás alapjaival.
A megelőzésben nagyon fontos, hogy a gyermekeknek játék, sport, szaladgálás közben NE legyen a szájában semmi.
A cikket idézve: "December 23-án az édesanya a konyhában sütött, a gyerekek pedig a szobában játszottak, közben pedig virslit ettek."
Félreértés ne essék, nem az édesanyát hibáztatom, a figyelmet szeretném felhívni, hogy mindenki jobban figyeljen, hogy a tragédiákat elkerüljük.

Ha bármilyen idegentest került a légútba, az első lépés, hogy próbáljuk meg kézzel eltávolítani, kicsit lógó fejjel.
1 év alatti gyermeket a térdünkre fektetünk, és lefelé lógó fejjel a lapockák között ütögetjük a hátát határozott mozdulatokkal, amíg ki nem jön a bennrekedt idegentest.
1 év felett alkalmazhatjuk a Heimlich műfogást, a gyermek mögé állva, hátulról átkarolva a gyomorszáj területén van az öklünk, és határozottan, befelé, felfelé húzzuk.
Amennyiben mindezek ellenére nem jön ki az idegentest, haladéktalanul hívjuk a mentőket, de megérkezésükig kitartóan próbálkozzunk!
A szakszerű elsősegélynyújtást csecsemők, gyerekek eseteiben gyakorlatban oktatjuk a baba-elsősegély tanfolyamokon!

A tragédiáról szóló cikket itt olvashatja >>>